Aalborg Vandski klub har ikke altid ligget på Nørresundby-siden, i den vidunderlige sø vi har nu. Den startede tilbage i 1974, hvor Niels Mozart søsatte klubben på hans 25 års fødselsdag den 18. februar 1974! Han startede med hans egen båd, hjemtaget fra Thulebasen. Det var en 16 Ford Fletcher, med en 120 hk Chrysler Outboard, som desværre viste sig at være en rigtig "mandagsmotor" som kostede en formue hver gang den gik i stykker. Det gjorde den tit, topstykket lignede ofte en plade chokolade, og da klubben ingen penge havde, ja, så var det af egen lomme reparationerne skulle betales. Det endte så også med, at den simpelthen ikke duede mere. AAVK købte så den første vandskibåd lidt senere, et monster af en træbåd med en stor 8 cylinderet motor i.
Den rakte i nogen år, og vi havde flere træningslejre og sågar stævner hvor udenbyestrænere kom og hjalp til. Dengang var længden på en slalomline inklusiv håndtag 23 m., så det var en ordentlig kortning ned til 18,25 m. Det viste sig imidlertid at vores slalomline i klubben var sprunget så mange gange at den rent faktisk nærmede sig 18,25 m ! Det var selvfølgelig til stor morskab for alle.
AAVK slog en kæmpe kolbøtte da vi endelig efter mange møder med en som var genbo med den daværende direktør for Aalborg Portland, som roste og hjalp os. Endnu flere møder med fabrikken og endnu flere trækken i de rigtige tråde. De lærte formanden og AAVK at kende, og pludselig var den hjemme. Vi fik et prøveår til en husleje af 500 kr.! Og ja, vi kom til at danse rigtig godt sammen i mange år.
Vi stiftede Aalborg Portland Cup'erne, nok de største i Dansk Vandski Forbunds historie. Alle kom! Fabrikken sponserede sågar vandrepokaler, som de kom og overrakte om søndagen.
AAVK afholdte også andre store stævner: World Master Games som strakte sig over 1 uge. Vel nok klubbens internationale gennembrud tilbage i 89. Derudover 4-5 Nordiske, og 10-12 DM´er + alle de andre. Man kan sige, at AAVK red på en bølge af succes. AAVK blev "stedet" man kom, fordi det var ensbetydende med de gode resultater. Fra at være en lille fattig fjordklub, hvor det var os der rejste rundt for at finde godt vand, og stille 1000 spørgsmål til folk med vandskierfaring, var det nu pludselig lige omvendt. Vi fik bygget en pokkers masse erfaring op, og var tit foregangsklub mht. nye tiltag.
Den gamle bestyrelse, som er den der har siddet længst holdt godt fast i klubben. Den bestod af Niels Jørgensen (Rundhoved), Kris, Peter Jespersen, Jens Nøhr og så selvfølgelig formanden Niels Mozart. Andre gamle medlemmer såsom Lars Nørkjær, Carsten Bundgård, Peter og Leif Saaby, som med påhæng havde deres faste gang i klubben, var med til at skabe de gode gamle dage, og ja, det var tider. Det var altid en god stemning, megen aktivitet, fest og ballade i klubben.
Vi skal heller ikke glemme vores klubhusbyggeri. Klubhuset blev bygget i samarbejde med kommunen, men desværre brændte det i ned i starten af 90érne, og vi fik det bygget op igen, som det står i dag. Også båden skal nævnes, for AAVK har nu i mange år haft en af de bedste vandskibåde liggende i søen, og igennem tiden har AAVK skiftet båd cirka hver andet år. I starten var det af mærket Supra, senere blev det til Correct-craft og i dag er de af mærket Ski Nautique.
Inden for det sidste stykke tid er der relativt set sket en del ændringer i klubbens regi, både hvad angår formandskab og aktiviteter i klubben. Niels Mozarts stoppede efter 25 flotte år som formand. Der har dog været et par andre formand i tiden inden han stoppede, Kris var nemlig formand i sæsonen 1976, Jørgen Ottosen var formand fra 1977 til og med 1979 og Kurt Bundgaard Andersen var formand fra 1980 til 1983 hvor efter Mozart igen tog over. Klubben har efter Mozart haft Kristian Knudsen og Jan Kauslund som formænd, hvorefter Sanne Fremlev overtog og gjorde det fremragende i 3 år. I 2006 overtog Lars Hedegaard formandskabet i klubben efter Sanne. Lars Hedegaard var officielt formand indtil generalforsamlingen i 2014.
Angående det dejlige anlæg AAVK har i og omkring søen, den gamle lergrav fra Aalborg Portlands tid, så stoppede samarbejdet med denne virksomhed i 2005. Søen og området er nu overtaget af kommune, og der er planer om at lave gangstier mm. omkring søen, således at flere kan få gavn af naturen og den friske luft omkring søen.
I starter af 00’erne var der et markant fald i aktiviteten og antallet af medlemmer i klubben. Udviklingen vendte midt i 00’erne, da wakeboard begyndte at gøre sit indtog i klubben. Faktisk steg aktiviteten så meget, at man valgte at investere i endnu en båd, således at wakeboarderne fik en båd med tårn og en større hækbølge. I løbet af 00’erne blev wakeboard mere populært og turlisterne blev så lange, at man var nødt til at finde på nye løsninger. Samtidig var kabelsystemer til vandski og wakeboard blevet mere tilgængelige, og derfor valgte en gruppe af de bedste wakeboardere at etablere Aalborg Cable Park.
I starten af 10’erne, efter ”bruddet” med wakeboarderne, var klubben igen udfordret på aktiviteten. Samtidig stod man med udgifter til 2 både, der skulle vedligeholdes, hvorfor man var nødt til at tænke ud af boksen. Derfor introducerede man i 2013 Slalom Cup Aalborg. En international ranking list konkurrence, hvor det var forventningen at løbere fra hele Skandinavien ville deltage. Det blev en kæmpe succes. Løbere fra Danmark, Norge, Sverige og Tyskland deltog, og der blev sat mange personlige rekorder.
I 2013 flyttede Lars Hedegaard til USA og Lars Nørkjær blev indsat som konstitueret formand. På generalforsamlingen i 2014 blev han valgt som formand, og ambitionen var at bygge videre på fundamentet, der var blevet lagt med Slalom Cup Aalborg. Samme år byttede man de 2 gamle både til en ny Ski Nautique 200.
I 2016 oplevede man et decideret medlemsboom. Medlemstallet blev mere end fordoblet, og blandt de nye medlemmer var Christian Jørgensen, som samme år blev indsat som kasserer. Til repræsentantskabsmødet i 2017 blev klubbens formand Lars Nørkjær hyldet som årets vandskiperson.
I 2017 var der igen markant fremgang i medlemstallet, og således følte klubben sig igen rustet til at afholde DM. Selvom klubben ikke havde været for DM siden 2010, blev det en kæmpe succes, hvor deltagere og tilskuere oplevede et værtskab i verdensklasse.
I 2019 blev Sila Thiel valgt som formand. Fokus blev rettet mere mod børn og unge samt bredden. Ikke desto mindre afholdt man igen DM samt den 6. udgave af Slalom Cup Aalborg.
I 2023 havde Aalborg Vandski Klub et begivenhedsrigt år med spændende aktiviteter og konkurrencer. Klubben afholdt en vellykket træningslejr, hvor medlemmer fik mulighed for at træne med den professionelle vandskiløber Matteo Luzzeri, hvilket var en inspirerende oplevelse for alle. Derudover blev Junior Fun Tour arrangementet en succes, hvor unge vandskiløbere kunne udfordre sig selv og have det sjovt på vandet. Året kulminerede med danmarksmesterskaberne, hvor klubbens talentfulde medlemmer konkurrerede mod hinanden og andre vandskiløbere fra hele landet. Samlet set var 2023 et år fyldt med spændende aktiviteter og sportslige præstationer for Aalborg Vandski Klub.
Der er meget mere at fortælle om AAVK, og vi kan ikke nævne det hele. Vi kan sikkert heller ikke huske eller grave det hele frem, men ovenstående tegner et godt billede af klubben og dens lange og gode historie, som kun eksisterer på grund af ildsjæle og andre frivillige som har bidraget med deres tid og gode humør. AAVK ser frem til og håber på mere af det, og håber på højt aktivitetsniveau og højt humør gennem hele sommeren.