Vandski som sport

Mange anser vandski som en ekstremsport eller ”noget” som man kan prøve ligesom bungeejumping eller faldskærmsudspring. For os er vandski en almindelig sportsgren som vi går til, men samtidig er det meget mere end bare det.


Vandski er en individuel og højintens sport. En gennemsnitlig vandskitur varer ca. 10 minutter, hvoraf 2 minutter eller mindre er det, der virkelig tæller. Det kræver en god opvarmning både fysisk og mentalt, hvis man skal yde sit bedste, og derfor er den største modstander ofte dig selv.

Vores vurdering er at en vandskitur på 10 minutter svarer til 1 times styrketræning.


The Waterski Broadcasting Company (TWBC)

TWBC har lavet en dokumentarfilm, der forklarer, hvad vandski går ud på, og hvorfor det er spændende som det er. Se videoen herunder.


De 3 discipliner

Vandski består af 3 discipliner. Slalom, trick og hop. Deltager man i alle 3 discipliner, deltager man også i den den kombinerede kategori, hvor et pointsystem opsummerer ens score, og kårer den bedste overall vandskiløber.

Heruder vil vi kort forsøge at forklare, hvordan man dyrker de 3 discipliner i vandski.


Slalom

Slalom er den mest udbredte disciplin. De fleste vandskiløbere er startet med slalom, men langt de fleste også kræfter med trick og hop.


Slalom løbes på én ski og det handler om at komme igennem banen ved en prædefineret hastighed og linelængde. For at komme igennem banen skal man igennem ”indgangsporten”, uden om de 6 svingbøjer og igennem ”udgangsporten”. Når du er løbet igennem banen, øger båden hastigheden med 3 km/t indtil man sejler max hastighed for sin kategori, og derefter forkorter man linen indtil løberen ikke længere kan gennemføre banen. Den der får flest bøjer på den korteste linelængde vinder.


Som udgangspunkt er linen 18,25 meter lang. Hastigheden starter fra 25 km/t og går op til 58 km/t. Man bestemmer selv, hvilken hastighed og linelængde man ønsker at starte med, men hvis man ikke gennemfører sit første gennemløb, tæller gennemløbet kun for max linelængde og laveste hastighed.


Herunder er en video af en af verdens bedste slalom løbere Will Asher. Will, der fyldte 40 år 2 måneder inden denne konkurrence, er i sit liv vandskiform og sætter her ny europarekord med 2 bøjer på 9,75 meter.


Trick

Trick minder på mange måder om vores søstersport wakeboard, men i modsætning til wakeboard, så foregår trick på tid og der er ikke noget, der hedder stilpoint. I trick har man 2 gennemløb på hver 20 sekunder, og på den tid skal man lave så mange forskellige godkendte tricks som muligt. Man må ikke lave de samme tricks 2 gange. Hvert trick giver et vist antal points alt efter hvor svært det er. Den der får flest points vinder.


For øvede løbere foregår det ene gennemløb med den ene fod spændt fast til håndtaget. Det er det vi kalder ”toe-hold”.


Herunder er en video af Joel Poland. Joel er verdensrekordholder i kombineret, men udmærker sig specielt i disciplinen trick, hvor man kan tricks som ingen andre endnu har mestret. Her scorer han 11590 points.


Hop

Hop er den simpleste disciplin, men samtidig også den mest seværdige. Det handler om at hoppe længst, og man har 3 forsøg til at lande en hop. Det længste hop, der landes, er det hop som tæller.


Rampen, flyvhoppet eller bare ”hoppet” som vi kalder det er ca. 6,6 meter langt. Højden i toppen af rampen kan indstilles til 1,5m, 1,65m og 1,8m alt efter, hvor dygtig man er. Linen er altid 23 meter og båden sejler op til 57 km/t.


Herunder er en video af en af de største legender i vandski. Freddy ”The Nightmare” Krueger er 47 år og stadig blandt de allerbedste i sin disciplin hop. Freddy hopper over 70 meter.